Fodring af din hvalp

Når din hvalp flytter ind hos jer, er den vænnet til at spise hvalpefoder fra Husse foder.

De første dage skal du give den 3 måltider hver dag af ca. 80-100 g. I løbet af 1 til 2 uger kan du undlade måltidet midt på dagen, så hvalpen nu kun får 2 måltider hver dag. Det kan være en god ide at nedsætte mængden af mad ved middagsmåltidet, og øge de 2 andre måltider gradvist, så hvalpen vænner sig til kun at skulle spise 2 gang om dagen.

I starten skal du hælde lidt lunkent kogt vand over maden, inden du servere det til hvalpen, dette er for at sikre, at hvalpen får væske nok, og for at holde maven i orden.
Hvalpen er vænnet til at spise maden, uden at den bliver blødt op, så du skal bare servere det, lige når du har lavet det.

Husk at hvalpen altid skal have adgang til frisk vand i dagtimerne.

Det kan være en fordel at tage vandet fra hvalpen ved 20-21 tiden, så den ikke drikker en masse, lige, inden den skal sove for natten. Det kan spare dig for en luftetur i løbet af natten.

Det er meget individuelt, hvor meget en hvalp spiser. Du skal sørge for, at din hvalp får så meget mad, at den er mæt, men du skal også passe på, at den ikke får for meget mad.

Hvis du giver hvalpen mange guffer i løbet af dagen, skal du huske at give den lidt mindre mad ved måltiderne, så den ikke risikerer at blive tyk.

Hvalpene herfra har fået rå gulerødder, og de fleste hunde er vilde med at gnave gulerødder. Det er god beskæftigelse, og et sundt alternativ til andre guffer.
Når de små tænder klør, kan en kold rå gulerod ofte aflede hvalpen fra at bide i andre ting, der ikke er hensigtsmæssige for hvalpetænder.

Vi har vænnet hvalpen til at spise rå kødben af okse eller kalv. Det er en god ide, at give hvalpen et kødben med jævne mellemrum, da det er god beskæftigelse, som hvalpen bliver træt og afslappet af, og det er en god tandrensning, både for hvalpe og senere for den voksne hund.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at din hvalp skal spise sin mad op, når den bliver serveret. Du bør ikke have mad stående fremme til den hele tiden. Det er bedre for hundens mave, at den får 2-3 gode måltider, frem for at den kan gå og småspise hele dagen.

Aktiv fodring

Alle hvalpe har brug for at bruge deres hoved, og specielt kloge hunde som schæfere, skal helst udfordres og have ”opgaver” hver dag, for at blive rolige og harmoniske hunde.
Når vi fodrer vores hunde i en skål, fratager vi hunden muligheden for at bruge sine sanser til at finde føden selv, og dermed fjerner vi også en af hundens mest naturlige og basale drifter/evner.

Ved at gøre fodring af hvalpen til en udfordrende leg, hvor hvalpen/hunden skal søge efter sin mad, giver vi den mulighed for at bruge sin næse og sine sanser, og hvalpen bruger sit hoved og bliver træt på en god og naturlig måde.

Når du vil fodre aktivt, kan du f.eks. gøre følgende:

  • Sprede foderet ud på græsplænen, så hunden skal søge efter det over et større område.
  • Putte foderet i en aktivitetsbold eller lignende
  • Gemme foderet forskellige steder rundt i huset
  • Gemme foderet i en snuffel måtte
  • Putte foderet i en tom sodavandsflaske af hård plastik
  • Bruge foderet som træningsguffer, når I træner f.eks. kontakt eller indkald

Der er sikkert mange flere muligheder, så det er kun fantasien der sætter grænsen. Brug de ideer der passer til dig og din hund, og varier gerne mellem flere muligheder.

Tynd mave de første dage!!

Det er stressende for en lille hvalp at flytte hjemmefra, og de fleste hvalpe får tynd mave den 1. uges tid efter flytning.

Giv den evt. et lille mellemmåltid med A38 eller havresuppe et par gange om dagen, de fleste hvalpe elsker A 38, og de er vænnet til at få det på deres mad herfra.

Hvis I kommer i tvivl om noget vedr. fodring af jeres hvalp, skal I endelig bare ringe eller skrive til os. Så skal vi nok råde og vejlede jer efter bedste evne.