Forberedelse og de første dage

At få en lille hvalp i huset, er en stor omvæltning i familien. Hvalpen vil de første måneder tage det meste af din fritid, og dit omdrejningspunkt i livet vil blive hundehvalpen.

Inden hvalpen flytter ind
For at den første tid bliver så hyggelig og smertefri for både dig og hvalpen, er det en god ide at forberede sig på hvalpens indflytning, inden du henter den hos os. Her får du nogle gode råd og en lille huskeliste, så du kan være helt parat til at byde din nye hund velkommen i jeres hjem.

  • Prøv at se dit hus med hvalpens øjne. Vi har mange ting, der kan være farlige for en lille nysgerrig hvalp.
  • Står toilet rens på gulvet ved siden af toilettet?
  • Ligger der ledninger hen over gulvet, hvor hvalpen kan komme til at bide i dem?
  • Står den dyre gulvvase fremme, og er porcelænsfigurerne i hvalpehøjde?
  • Står de nye dyre sko fremme?
  • Er der fri adgang til spanden med køkkenaffald?
  • Står bøgerne i reolen, så hvalpen kan snuppe sig en bog og hygge sig med den?

Dette er blot nogle af de ting, man som nybagt hvalpeejer bør tænke over. Hvalpe lærer livet at kende med tænder og mund, og den vil undersøge de ting, den kan komme til at få fat i.
Gør dig selv og ikke mindst hvalpen den tjeneste, at du fjerner de ting, du vil blive ked af, at hvalpen ødelægger, så du kan bruge tiden sammen med hvalpen, på at lære den alle de ting den godt må, i stedet for at du skal være på vagt, over de ting du vil være ked af, at den får fat i.

  • Bliv i familien enige om, hvor hvalpen skal sove og hvor den skal have sin kurv/tæppe eller lignede. Det er en god ide at give hvalpen et fast sted i de rum, som I opholder jer mest i, så den har sin egen plads, hvor den kan lægge sig hen og slappe af.
  • Køb halsbånd, line, skål til både vand og mad, diverse gode guffer og selvfølgelig noget legetøj, så I har noget at aflede hvalpen med, hvis den får lyst til at bide i noget den ikke skal bide i.
  • Køb et bur til bilen eller en sele I kan spænde hunden fast i i bilen. Det er ikke lovkrav i Danmark, at man har sin hund i bur eller spændt fast, men det er absolut en god ide, for både hundens og for jeres sikkerhed. De fleste hunde er meget glade for at køre bil, og forbinder buret med et dejligt sted, der giver adgang til en masse sjove oplevelser.

Når I har dette på plads, kan I bare vente og glæde jer til, I kan komme og hente jeres hvalp.

Når hvalpen er flyttet ind
Dagen er endelig kommet, og I kan hente jeres nye hvalp. I skal huske at tage halsbånd og line med, og hvis I skal køre langt, skal I også huske at tage noget vand og en skål med, så I kan give den noget vand undervejs.

Det er en meget stor omvæltning for den lille hvalp at flytte hjemmefra. Den har aldrig prøvet at være væk fra sin mor og sine søskende før, og den har aldrig prøvet at være alene. Det skal I tænke på de første dage, hvor enhver adskillelse fra jer vil være meget skræmmende for den lille hvalp.
Brug de første par dage alene sammen med hvalpen, så den kan lære jer at kende, og blive tryg i sit nye hjem. Vent med at invitere venner og familie på hvalpebesøg til efter et par dage. Den lille hvalp har brug for ro og tryghed, og den vil søge jeres selskab for at få den tryghed. Giv jer tid til at være sammen med hvalpen, når den er vågen, men husk også på, at den skal have ro til at sove, når den er træt. Små hvalpe sover utrolig meget.

Lad hvalpen sove ved siden af sengen, eller læg dig på en madras der hvor du siden hen ønsker, at hvalpen skal sove. At lade en lille hvalp sove alene de første nætter er utrolig synd. Den har aldrig være alene før, og befinder sig et fremmed sted med fremmede mennesker og fremmede lugte. Det vil stresse en hvalp at blive ladt alene om natten. Når hvalpen er faldet til i sit nye hjem, kan du efterhånden flytte hvalpen ud fra soveværelset, hvis I ikke ønsker, at den skal sove derinde, når den bliver stor.