Gode råd til nye hvalpeejere

Denne artikel er hentet fra DKK’s hjemmeside.

Her få du tolv gode råd til dig og din lille hvalp - og hvordan I sammen kommer godt fra start.

 1. Din hvalp er en baby-hund – ikke en mini-voksen. Juster derfor forventningerne i henhold hertil, taget hvalpens fysiske og mentale begrænsninger i betragtning. Før du ved af det, er den voksen!
 2. Gør dit hjem hvalpe-sikkert. Hvis man ikke allerede har gjort sig tanker om hvalpens sikkerhed, er det bestemt ikke for tidligt. Stejle trapper, ledninger, kemikalier, huller i hegn, skarpe hjørner og høje kanter er hvert år skyld i mange ulykker, der kunne være undgået. Det gælder derfor om at gøre sit hjem så hvalpesikkert som muligt. Luk dørene til roderum og sæt hundelemme op. Sørg også for at fjerne pyntegenstande og dyre sko, med mindre du gerne vil have tandmærker heri.
 3. Hvalpe forstår ikke vores sprog fra fødslen. Den nye hvalp har igen anelse om, hvad “nej” betyder. Vis den i stedet hvad du mener. På den måde forstår den bedre dine intentioner.
 4. Lær hundens kropssprog at kende. Hunde kommunikerer i højere grad med kroppen end med stemmen. Du kan finde gode råd i denne film, produceret af Dansk Kennel Klub:

https://www.youtube.com/watch?v=RxvSVJiwHNI

 1. Træn med eftertragtede godbidder. Du vil blive overrasket over, hvor meget mere din hund er villig til at gøre for et lille stykke kylling, sammenlignet med selv de bedste præfabrikerede godbidder. De virker udmærket på steder med få distraktioner, men desto mere krævende det bliver, desto sværere bliver det at holde koncentrationen; med mindre selvfølgelig, at godbidderne er fra øverste skuffe.
 2. Vær over hunden når den gør det rigtige! Det er nemt at skælde ud, for en hvalp ved endnu ikke, hvad der er ret og vrang. Men ved at rose den når den gør noget godt, viser du den, at den er på rette vej.
 3. Det er en hvalp, ikke et menenske. Det er deres umiddelbarhed og det, at de er hunde, der gør dem så elskværdige. Hunde tænker ikke som mennesker – de lægger ikke udførlige planer om at stikke af eller andre unoder. De prøver blot at gøre, hvad der får dem til at føle sig glade, elskede og sikre.
 4. Hunde reagerer på forstærkning. Ofte kan vi kun takke os selv for vores hunds adfærd. Ejere kommer ofte til at forstærke uønsket adfærd, så som unødig gøen eller at hoppe op ad fremmede. Når hunden hopper op er det ud fra ønsket om kontakt – får den det, vil den naturligvis blive ved.
 5. Vær vaks ved havelågen, når det handler om ros og godbidder. Hvis en godbid kommer bare få sekunder for sent, aner hunden ikke hvad den gjorde for at fortjene den. Dermed kan man som ejer komme til at forstærke den forkerte adfærd. Hunden tager glædeligt imod godbidden, men som træner fejler du, hvis ikke du er hurtig.
 6. Vær glad når din hund kommer hen til dig – uanset om du har kaldt på den eller ej. Et godt indkald er vigtigt, og mange ejere har svært ved at få den simple kommando indlært. Men hvis ikke kommandoen er forbundet med glæde og tryghed, vil din hund ikke adlyde. Straf aldrig din hund når den kommer hen til dig – uanset hvad end den har gjort tidligere. Kald på den i en glad tone og beløn den med leg, kærlighed og godbidder.
 7. Vær altid positiv. Din hund kan mærke, hvis du er sur på den.
 8. Giv din hund den rigtige mængde fysisk og mental aktivitet. Hunde der keder sig laver ofte unoder for at aktivere sig selv. For hvalpe er mental aktivitet lige så udmattende som fysisk udfoldelse, og det er mere sikkert for deres voksende kroppe.