Trapper
En schæferhvalp vokser meget hurtigt, og det er en stor belastning for dens knogler og led. En schæferhund er først fuldt udvokset, når den er ca. 2 år gammel, og det første år er knogler og led meget bløde og sårbare, det er derfor meget vigtigt at passe på, at hvalpen ikke bliver udsat for belastninger, der kan skade dens vækst.
En hvalp bør gå så lidt som muligt op og ned ad trapper, før den er over 1 år gammel. Hvis man har trapper i hjemmet, er det derfor vigtigt, at man forhindrer hvalpen i at komme på trapperne. Hvis man sover ovenpå, og vil have hvalpen til at sove i soveværelset, bør man bære den lille hvalp op og ned den første tid.
På et tidspunkt bliver hvalpen for stor og tung, til at man kan bære den på trappen, og så skal man lære den at gå op og ned ad trappen i et roligt tempo. Hvalpen tager ikke skade af at gå op i seng om aftenen og ned igen om morgenen, men den skal ikke have mulighed for at lege trappeartist i løbet af dagen. Sæt evt. et børnegitter op, så den ikke har mulighed for at komme på trappen i løbet af dagen.
Set ud fra en adfærdsmæssig synsvinkel, er vigtigt for hundens mentale udvikling at den oplever nyt, spændende og "udfordrende" miljø i dens første leveår. Disse oplevelser kan samlet beskrives som "miljøtræning", der senere vil gavne hunden. Unghunden bør stifte bekendtskab med såvel land- som bymiljø. Herunder også blive fortrolig med at gå på forskelligt underlag, f.eks trapper, glat underlag m.m.
Sund fornuft
Det handler grundlæggende om at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft. Under hensyntagen til hundens alder og størrelse, skal man give hunden mulighed for at udforske nye omgivelser og samtidig lære at koordinere sine bevægelser på forskellige typer gulve, trapper og omkring mindre forhindringer - balancere på en bred træstamme, der ligger på jorden, store sten m.m.
Trapper kan gradueres i sværhedsgrad. Udendørs "naturlige" trapper i sten/fliser er lettest. Lad hvalpen lære at koordinere benene på disse lettere trapper. Jo længere og stejlere en trappe er, desto sværere bliver den.
Indendørs trapper med gulvtæppe hører til i den lette ende. Trapper med frit udsyn mellem trinnene er de sværeste.
Lad hvalpen få erfaring med de nemme trapper og vent med de sværere til hvalpen bevæger sig sikkert på de lette trapper. Hold gerne hunden i line, det kan både give hunden lidt ekstra støtte og dig sikkerhed for, at hunden ikke springer ned ad trappen.
Gå langsomt frem og pres aldring hunden.
Glatte gulve
I mange huse er der i dag, meget glatte gulve. De fleste mennesker har udskiftet gulvtæpperne med klinker eller klikgulve, der er ekstremt glatte for hunde at gå på.
En lille hvalp har med sine bløde knogler og sårbare led, behov for at lære at gå stille og roligt på glatte gulve.
En hvalp har behov for at bevæge sig, og sommetider foregår det i løb og det kan være sjovt at lege tagfat rundt om spisebordet eller sofaen, men en hvalp er ikke så god til at koordinere sine bevægelser, og på glatte overflader kan den let skride ud, og derved få benene ud i nogle uheldige vinkler, der kan skade hvalpens led og knogler.
Lær hvalpen at vild leg og løb skal foregå udenfor i haven, skoven, på stranden eller hvor I nu går med hvalpen. Indenfor skal I lære hvalpen at gå stille, og har I mere end 1 hund, bør I lære dem, at leg skal foregå på et tæppe eller udenfor.
Hund i møblerne
Det er hyggeligt at sidde med sin lille hvalp oppe i sofaen, eller at sove sammen med den i sengen, men man skal huske på, at det ikke varer længe før hvalpen er stor nok til, at den selv kan springe op i sofaen og sengen, og dermed også springe ned igen.
Disse spring fra sofahøjde flere gang om dagen, er meget skadeligt for hvalpens forben og dermed dens albuer, så vi anbefaler, at I venter med at lære hunden at hygge sig i sofaen sammen med jer, til den er over 1 år. Køb i stedet en stor sækkepude, som både du og hvalpen kan være på, og sæt dig ned til hvalpen, når du vil hygge dig med den. Det er meget bedre for din hvalps knogler, og det er en fantastisk hundepude til din hund, som den kan have glæde af i mange år.
Cykle
At cykle med sin hund er en god måde at motionere den. Når dette er sagt, så er der nogle ting du skal være opmærksom på:
- Det meget vigtigt at du venter med at tage hunden med på cykelturen til den er over 1 år.
- Det er også meget vigtigt, at du ikke cykler mere end 4-5 km med den unge hund.
- Når du cykler, må du ikke køre hurtigere, end at hunden kan trave eller gå ved siden af cyklen.
- Hunden må aldrig galopere ved siden af cyklen, da det er alt får hårdt for dens ben og ryg.
Brug din sunde fornuft. Det er din hunds helbred, du skal tænke på. Hunden skal gerne holde sig frisk og sund i mange år.